Katedra Biotechnologii i Ogólnej Technologii Żywności
Wydział Technologii Żywności
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Dydaktyka
Obecnie pracownicy Katedry Biotechnologii i Ogolnej Technologii Żywności przygotowują i prowadzą zajęcia dla studentów kierunków: Technologia Żywności i Żywienia Człowieka, Dietetyka, Jakość i Bezpieczeństwo Żywności oraz Browarnictwo i Słodownictwo na Wydziale Technologii Żywności, a także zajęcia dla kierunku Biotechnologia prowadzonego przez Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa.
Lista niektórych zajęć, którym patronuje Zespół Biotechnologii Żywności:
- Bioaktywne składniki żywności
- Biochemia
- Biochemia żywności
- Biotechnologia w produkcji i analityce witamin
- Biotechnologia witamin
- Biotechnologia żywności
- Biotechnologia żywności pochodzenia roślinnego
- Enzymologia
- Enzymy w żywności i ich analityka
- Fizjologia komórki roślinnej i zwierzęcej
- Food fermentation
- Immunologia
- Metody wzbogacania żywności w witaminy
- Modelowanie funkcji przewodu pokarmowego
- Nowoczesne techniki analityczne w biotechnologii
- Wprowadzenie do wybranych technik biologii molekularnej
- Wybrane zagadnienia z enzymologii żywności
- Zastosowania kultur in vitro
- Żywność GMO
Lista niektórych zajęć, którym patronuje Zespół Ogólnej Technologii Żywności:
- Ogólna technologia żywności
- Nowe trendy w przetwórstwie i utrwalaniu żywności
- Chłodnictwo i przechowalnictwo żywności
- Technologia koncentratów spożywczych
- Szczegółowe technologie obróbki chłodniczej i przechowalnictwa
- Linie technologiczne w zakładach przemysłu spożywczego
- Surowce i półprodukty w przemyśle koncentratów spożywczych
- Nowoczesne techniki wykrywania zafałszowań żywności
- General food technology
- New trends in food processing and preservation technology
Aktualizacja: 11.04.2024 (ŁB)