Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

   Katedra Biotechnologii i Ogólnej Technologii Żywności
    Wydział Technologii Żywności
    Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

plik svg - godło

Prezentacja Zespołu Biotechnologii Żywności /plik PDF, 3,7 MB/

Prezentacja Zespołu Ogólnej Technologii Żywności /plik PDF, 3,5 MB/


STUDIA STACJONARNE

 INSTRUKCJE DO ĆWICZEŃ - Pliki zabezpieczone hasłem, zapytaj prowadzącego o hasło oraz które doświadczenia i kiedy, będą realizowane na Twoich zajęciach.

 MATERIAŁY DO REFERATÓW:
  1. Skaningowa fluorescencyjna mikroskopia konfokalna.
  2. Wykorzystanie technik mikroskopii fluorescencyjnej do badania układu błon wewnętrznych komórek roślinnych.
  3. Badanie cytotoksyczności - testy żywotności komórek.
  4. Czy mitochondria indukują programowaną śmierć komórki w roślinach?
  5. Współczesne metody oceny apoptozy. (s.11-19)
  6. Białka szkieletu jądrowego i otoczki jądrowej.
  7. Dynamika mitozy i cytokinezy symetrycznej i asymetrycznej
  8. Sulforafan - potencjalny czynnik w prewencji i terapii chorób nowotworowych.
  9. Molekularne i komórkowe mechanizmy działania kurkuminy - dobroczynny wpływ na organizm.
  10. Prozdrowotne właściwości rezweratrolu.
  11. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 jako modulatory wewnątrzkomórkowych szlaków przekazywania sygnałów.
  12. Tiamina i jej pochodne w regulacji metabolizmu komórek.
  13. Od Gurdona do Yamanaki, czyli krótka historia reprogramowania komórek.
  14. Znaczenie komórek macierzystych w inicjacji i rozwoju nowotworów.
  15. Komórki macierzyste dorosłego organizmu.
  16. Peroksysomy - funkcje i zaburzenia metaboliczne.
  17. Roślinna twarz formin - cytoszkielet komórki roślinnej.

STUDIA NIESTACJONARNE

 

  Aktualizacja: 11.04.2024 (ŁB)