Katedra Biotechnologii i Ogólnej Technologii Żywności
Wydział Technologii Żywności
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Badania
DZIAŁALNOŚĆ NAUKOWO - BADAWCZA
Poniżej znajduje się szczegółowa lista aktualnie realizowanych w naszej jednostce prac, z wyszczególnieniem oczekiwanych efektów naukowych i praktycznych prowadzonych badań.
Badania prowadzone przez Zespół Biotechnologii Żywności:
- Opracowanie wydajnej metody enzymatycznej ekstrakcji pektyn jabłkowych.
- Badanie wpływu syntetycznych antyoksydantów fenolowych na biodostępność i metabolizm tłuszczów.
- Wpływ substancji bioaktywnych pochodzących z żywności na metabolizm, procesy różnicowania oraz zmiany fenotypu komórek nowotworowych i prawidłowych.
- Bioaktywne składniki żywności badane z wykorzystaniem nowoczesnych modeli trójwymiarowej hodowli komórkowej („mini-jelit”).
- Przetwarzanie jadalnych substratów roślinnych metodą fermentacji w podłożu stałym.
- Wykorzystanie preparatów enzymatycznych w procesie produkcji funkcjonalnego piwa na bazie słodu gryczanego do optymalizacji ekstrakcji związków biologicznie aktywnych.
- Analizy produktów spożywczych suplementowanych algami oraz określanie przyswajalności pochodzących z nich związków bioaktywnych w badaniach in vitro.
Badania prowadzone przez Zespół Ogólnej Technologii Żywności
- Przechowywanie a jakość i trwałość surowców oraz produktów spożywczych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
- Zastosowanie preparatów enzymatycznych do modyfikacji białek żywności.
- Otrzymywanie i badanie hydrolizatów z surowców roślinnych i zwierzęcych.
- Analiza wpływu surowców i sposobów przetwarzania na teksturę produktów spożywczych.
- Technologia i trwałość niskoprzetworzonych produktów spożywczych.
- Wpływ światła o różnej charakterystyce spektralnej na żywność pochodzenia roślinnego.
- Badanie substancji bioaktywnych w surowcach roślinnych.
- Aminy biogenne i heterocykliczne aminy aromatyczne jako zagrożenia w żywności.
- Analiza termograwimetryczna (TGA) żywności.
- Wykorzystanie metod relaksacyjnych magnetycznego rezonansu jądrowego (NMR) w badaniu ruchliwości wody i składników stałych żywności.
WSPÓŁPRACA
Współpraca naukowa:
- AB Enzymes OY, Finlandia
- Instytut Zootechniki - Balice, Zakład Żywienia Zwierząt, Aleksandrowice
- Louisiana State University, Health Sciences Center, New Orleans, USA
- University of Missouri, Animal Science Research Center, Columbia, USA
- Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu, Wydział Lekarski i Wydział Farmacji
- Towarzystwo Nauk Rolniczych, Leśnych, Żywnościowych i Weterynaryjnych przy Słowackiej Akademii Nauk
- Instytut Zootechnikii (PiB) Balice k. Krakowa
- Czeskie Towarzystwo Chemiczne, Praga, Czechy
- Uniwersytet Cukurova w Adanie, Turcja
- The Science and Technology Facilities Council, Rutherford Appleton Laboratory, Didcot, United Kingdom
Współpraca z przemysłem:
- AB Enzymes GmbH, Darmstadt, Niemcy
- Alima - Gerber S.A., Rzeszów
- Instytut Biotechnologii Surowic i Szczepionek, BIOMED S.A., Kraków
- Pektopol Sp. z o. o., Jasło
- EMIX Sp.z.o.o., Rusinowo, Polska
- AMF Life, Wola Rzędzińska, Polska
- Lajkonik Snacks Sp. z o. o. Skawina, Polska
- Bahlsen Polska Sp. z o. o. Sp.k., Skawina, Polska
- Zakłady tłuszczowe Bielmar Sp. z o.o., Bielsko-Biała, Polska
- CD S.A., Bielsko-Biała, Polska
Propozycje dla przemysłu:
- Wielofunkcyjne i wieloaktywnościowe biokatalizatory dla przemysłu paszowego.
- Doradztwo i konsultacje w zakresie enzymatycznych modyfikacji technologii w przemyśle spożywczym i paszowym.
- Badania przechowalnicze i przyspieszone testy określania trwałości produktów spożywczych.
- Liofilizacja materiałów biologicznych, produktów spożywczych, kosmetycznych i farmaceutycznych.
- Doradztwo i konsultacje w zakresie przechowalnictwa i chłodniczego zabezpieczenia żywności.
Zapraszamy firmy i instytucje do współpracy!
OTRZYMANE GRANTY
- 2021 – 2022 NCN Miniatura 5 2021/05/X/NZ9/00273: „Wpływ warunków fermentacji i przechowywania na cechy jakościowe przetwarzanych pomidorów o róznym stopniu dojrzałości ze szczególnym uwzględnieniem powstawania w nich amin biogennych".
- 2018 – 2019 NCN Miniatura 2 2018/02/X/NZ9/02449: „Oddziaływania z wodą jako wskaźnik zmian właściwości bezglutenowego makaronu ryżowego wzbogacanego składnikami pochodzącymi z jaj".
- 2013 – 2017 NCN OPUS: „Wpływ bakterii probiotycznych oraz ligandów receptorów Toll-podobnych na wzrost i różnicowanie komórek nabłonkowych jelita cienkiego - badania w modelu organotypowej hodowli trójwymiarowej pochodzącej z zarodków kurzych”.
- 2011 – 2015, FNP POMOST: „Molecular Mechanisms of anticancer effects of Peroxisome Proliferator Activated Receptor Ralpha acitvation by fatty acids and fenofibrate in tumor cells".
- 2010 – 2011 Grant habilitacyjny NCN:1762: "Katechiny zielonej herbaty, jako naturalne stabilizatory wysokotłuszczowych produktów żywności pochodzenia zwierzęcego, o działaniu prozdrowotnym".
- 2009 – 2012 Grant własny NCN:1706: "Wpływ mio-inozytolu oraz enzymatycznie generowanego mio-inozytolu na parametry produkcji, metabolizm P i Ca na odpowiedź immunologiczna u drobiu".
- 2008 – 2011 Grant NCN: N N302 130834: "Model zróżnicowanego nabłonka jelita kurzego in vitro jako narzędzie do oceny immunomodulacyjnej roli śluzówki przewodu pokarmowego".
- 2003 – 2005 Grant promotorski KBN 2 P06T 05626: "Elektrochemiczna synteza kompleksów białek sojowych z polisacharydami anionowymi".
- 2002 Grant promotorski 3 P06Z 072 22: "Profilowanie składu enzymów fosfolitycznych grzybni Aspergillus niger w celu wykorzystania jej jako biokatalizatora dla przemysłu drobiarskiego".
- 2001 – 2004 Grant KBN 6 P06E 052 20: "Efekty żywieniowe różnicowania stopnia konwersji fitynianów przy zmiennych poziomach defosforylacji pasz".
- 2001 – 2004 Grant zamawiany KBN PBZ-KBN/021/P06/31: "Produkty enzymatycznej konwersacji fitynianów jako składniki żywności funkcjonalnej".
- 2001 – 2002 Grant promotorski 6 P06T 034 21: "Badania nad dostosowaniem preparatu pektolitycznego Pektopol PT 400 dla przemysłu paszowego".
- 1997 – 2000 Grant United States Department of Agriculture: "Enzymes as a phosphorus management tools in poultry production" (wspólnie z dr David R. Ledoux, Animal Science Research Center, University of Missouri - Columbia).
- 1996 – 1999 Grant KBN P06E 001 11: "Jednoczesne stosowanie enzymów fosfolitycznych i obniżających lepkość w paszach dla drobiu zawierających pszenicę".
- 1991 Grant badawczy Ministerstwa Edukacji Narodowej RP: "Enzymatyczna konwersja fitynianów żywności i pasz".
Aktualizacja: 11.04.2024 (ŁB)